lunes, 19 de noviembre de 2012


 LA GUERRA DEL VIETNAM

Introducció:
Per entendre la Guerra del Vietnam, primer s’ha de saber que va passar primer.
Indoxina, formada per l’actual Laos, Cambodja i Vietnam, era una colonia francesa en el continent asiàtic que amb les milicies vietnamites de Ho Chi Minh (Vietminh) (recolzades per China) van lluitar per l’independència desde 1945 fins el 1954.
El 2 de setembre de 1945, Ho Chi Minh declara l’Estat Democràtic de Vietnam, apart de la concelleria Japonesa.
Al acabar-se la 2a Guerra Mundial, França reclama les seves colonies i envià un exercit a Indoxina. Les negociacions es van esgotar a la tardor de 1946, quan començà La Primera Guerra de Indoxina. Per una banda, tenim als comunistes (Vietminh) recolzades a partir de la victoria comunista a Xina de 1949, i per l’altre banda tenim a França recolzada econòmicament per EE.UU. La guerra va dirar fins el 1954 amb l’’armistici firmat a Ginebra que va fer una divisió d’Indoxina. Cambodja, Laos, Vietnam del Nord i Vietnam del Sur.
Un cop d’Estat del Vietnam del Sur per impedir la reunificació dels dos territoris i va desembocar a l’infiltració de soldats nord-vietnamites per recolzar el Vietcong (guerrilles comunistes del Vietnam del sur) que va acabar en la Guerra del Vietnam o també coneguda amb el nom de la Segona Guerra d’Indoxina.


Aquest va ser l’origen d’una guerra que gairebé va durar 20 anys. Els EUA mitjançant acords amb el Vietnam del Sur van subministrar tropes i armament. Al 1963 el conflicte es va intensificar la ajuda americana va arribar aportar mes de mig milió de soldats.

Però encara i això els americans s’enfrontaven a una població organitzada per guerrilles i que no es rendia fàcilment (malgrat de recórrer contínuament la guerra química i als bombardejos massius sobre la població civil). Això va convèncer als EUA de la dificultat de obtenir una victòria militar.



Caiguda de Saigón- Fi de la Guerra de Vietnam

La Caiguda de Saigón va marcar el fi de la Guerra de Vietnam i la reunificación del país.
La caiguda de Saigon va consistir en la invasió de la capital sud vietnamita per part del exercit nord vietnamita.
Va comportar evacuació masiva de diplomatics i suport nord-americà, ciutadans estrangers i refugiats vietnamitas abans de que caiges la ciutat.
Hi va haver més de 2000 morts a Saigon en menys de 24 hores . Moltes families no van poder fujir de la ciutat i d’altres van morir al ser llençades desde un helicopter al voler arribar a un lloc més segur.
Per tant, aquest dia el recordem com el Día de la reunificació o de l’alliberació de Vietnam.


http://www.youtube.com/watch?v=7UdGZ-5VcZQ

0 comentarios:

Publicar un comentario